torstai 12. marraskuuta 2015

kotitreeni vs salille lähteminen

Useasti kuulee monenlaisia syitä miksi sinne salille ei lähdetä treenaamaan, vaan kysytään esimerkiksi että onko ne unelmien pakarat mahdollista saada hikoilemalla kotona. Tässä postauksessa ajattelin vähän avata mun ajatuksia ja näkökulmia kotitreenin hyödyllisyydestä. Pyytelen heti alkuunsa anteeksi kirjoitusvirheitä, äidinkieli ei oo mikään mun vahvuus.

Okei, eli mulle itselle ei todellakaan sovi kotona treenaus. Ehkä isoin ongelma siinä on se, että mä haluan haastaa itseäni treeneissä ja nostaa vastusta, mikä ei kotona treenauksessa ainakaan mun tapauksessa ole mahdollista. Eriasia sitten jos sulta lyötyy kellarista kyykkytelineet ja julmat määrät vapaita painoja. Mä löydän kotoa niin paljon muutakin tekemistä että se treenaus ei välttämättä oo se houkuttelevin asia. Helposti sohva kuulostaa paremmalta vaihtoehdolta.

Vaikka oonkin salitreenin suuri puolesta puhuja, voi kotonakin treenata kovaa. Kuten myös salitreeninkin voi tehdä huonosti. Eli siis voit oikeasti treenata, tai sitten vain "käydä" salilla.


Listasimpas kotitreenin hyviä, ja huonoja puolia;

+ täysin ilmaista! oman kehonpainon treeni kotona ei maksa yhtikäs mitään
+ jotkut tykkäävät olla yksin, ja salille meno ahdistaa. Sopii heille (vaikka suosittelenkin vaan rohkaistumaan)
+ joillekin ehkä oikeasti ainoa mahdollisuus urheilla, eli salille meneminen on jostain syystä , mahdotonta
- vastusta vaikea lisätä (eli kehittyminen vaikeampaa ja hitaampaa)
- helposti jättää treenaamatta, eli tosissaan sohva houkuttelee enemmän

Salilla käymisen hyvät ja huonot puolet;

+ Vastusta helppo lisätä
+ Apua saa helposti esimerkiksi kanssa treenaajilta, jos uskaltaa kysyä
+ Salille mennessä tulee treeni vedettyä tehokkaasta alusta loppuun
+ monipuolisuus
+ muut ihmiset, jotka tsemppaavat ja motivoivat. Saatat saada jopa kavereita
- ainoa miinus jonka keksin on se että se maksaa. Kuitenkin ei ne salikortit kovinkaan kalliita ole ja tosi halpojakin saleja on olemassa. Antaa varmasti enemmän kuin ottaa.

Ja sitten kuulkaas mikäli kotona haluaa treenata, annan muutaman oman vinkin onnistuneeseen kotitreeniin!

1. Välineet
Kahvakuulaa, käsipainoa, leuanvetotankoa, nilkkapainoa, jumppapalloa jne... Esimerkiksi kahvakuulallakin saa jo melko paljon aikaiseksi, eikä se nyt mitään hirveitä kuitenkaan maksa.

2. Musiikki
Kuten salillakin, musiikki kuuluu mun mielestä treenaamiseen. Ja yksin himassahan on hyvä kuunnella omia lempi kappaleita!

3. Aloitus
Päätä mihin aikaan aloitat kotitreenin, paljonko siihen aikaa uhraat ja päätä, ettet yksinkertaisesti ala tekemään mitään muuta. Pistäpäs siis tietokone kiinni ja puhelin pois lähettyviltä, ettei se treenaaminen mene vahingossakaan instagramin selaamiseksi. ;)

4. Mielikuvituksen käyttö
Käytä mielikuvitusta! Kahvakuulalla saa jo tehtyä tosi monta eri liikettä koko kropalle. Älä siis hinkkaa ainoastaan samoja liikkeitä.

5. Unohda facebookin kyykkyhaasteet!!!
Mun mielestä on ihan turhaa hinkata ekana päivänä 20 kyykkyä, tokana 40, kolmantena 60 jne... En vaan pysty uskomaan että siitä olisi mitään hyötyä. Tee kotitreenissä esimerkiksi 4 sarjaa jokaista liikettä. Itse myös kotitreenissä pidän hyvänä vaihtoehtona kiertotreeniä, eli kaikkia liikkeitä yksi sarja putkeen ja sitten tauko. Ja tämä toistetaan sitten niin monta kertaa kuin itse vain haluat. Nopea ja tehokas tapa!

6. Ympäristö
En tiedä poikkeaako nyt sitten kotitreenistä, mutta esimerkiksi treenejä kannattaa tehdä hyvällä säällä esimerkiksi pihalla. Ei muuta kuin raahaamaan se kahvakuula ulos ja tekemään. Ulkoilma on muutenkin hyvästä.


Meidän kuntosali on antanut niin paljon muutakin kuin ainoastaan erittäin hyvät mahdollisuudet monipuoliseen treeniin. Mä oon saanut sieltä kavereita, jopa ystäviä ja paljon tuttuja.  Jo kolmas vuosikortti menossa. Ja kaikenlisäksi vaikka en salilla läheskään aina sano sanaakaan kellekään, on mun mielestä viihtyisämpää treenata salilla, jossa on porukkaa. Yksin salilla oleminenkin on mun mielestä jotenkin outoa, vaikkakin joskus ihan piristävää. Kun on kovaa porukkaa treenaamassa, motivoi se myös itseä treenaamaan ja on jotenkin semmoinen hyvä fiilis koko salilla!
Mutta asiahan on niin, että kaikki eivät halua lavoille tai muutenkaan kehittää fysiikkaansa niin pitkälle, joten miksei perus lihaskunnon huolenpitäjälle sopisi myös kotona treenaaminen? Pääasia että urheilet juuri sillä tavalla, mistä just sä ite tykkäät!
Sit pikaiset kuulumiset. Oon taas vaihteen vuoksi ollut pienessä flunssassa, jota nyt toista päivää parantelen. Lähinnä enää pientä kurkkukipua ja aion kyllä viikonloppuna ehdottomasti treenata taas täysillä. Alkuviikko meni hyvin siis mutta eilen en pystynyt salille ja tänäänkin suosiolla skippaan. Muutenkin viikonlopuksi ei oo mitään tekemistä luvassa, eli treeniä vain!  Oon pitkän aikaan ollut joka viikonloppu jossakin menossa, joten ehkä ihan hyvä vaan olla välistä ihan itsekseen. Mun kisabiksut tuli viime viikolla, enkä voisi olla tyytyväisempi... Niistäkin sitten myöhemmin lisää.
Tsemppiä treeneihin kaikille!

- Emma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti